Dnes budou brambory, zítra rýže. Zase? A co ječné kroupy, šťouchaná zelenina, pohanka nebo batáty? Zařaďte do svého jídelníčku další variace příloh. Vaše stravování získá úplně jiný šmrnc, bude barevnější, voňavější a zdravější.
Přílohy mají v každodenním jídelníčku zdravého člověka rozhodně své místo. Těžko se o jedné dá říci, že je lepší než druhá. Při pestré stravě tělo vždy dostane to, co si žádá a potřebuje.
První pravidlo: Příloha je příloha
Plní vaše přílohy opravdu svoji funkci? Klíčovou podstatou přílohy je fakt, že ji pouze přikládáme k něčemu mnohem důležitějšímu. Místo toho ale v mnoha případech přílohy zaměňujeme za překrývky či výplně talíře. Na talíři patří příloze maximálně třetina.
Druhé pravidlo: Příloha jako umělecké dílo
Nebojte se a zkuste z jednobarevných ne příliš lákavých hromádek vytvořit něco víc. Představte si onu třetinu talíře jako malířské plátno. Ozdobte přílohu čerstvými bylinkami, nasekanými oříšky nebo semínky, lehce ji pokapejte olivovým nebo dýňovým olejem, postrouhejte tvrdým sýrem. Při přípravě příloh je výtečná kurkuma, která je dokáže šafránově žlutě zabarvit. Hrajte si i s tvarem přílohy pomocí různých nádob, ze kterých přílohu vyklopíte. Z ošklivé hromádky je rázem třpytivá brož, která je ozdobou talíře a vábí své strávníky barvou, vůní i tvarem.
Třetí pravidlo: Příloha není pomsta
Už máte dost neidentifikovatelných hmot bez vůně a barvy? Máte pocit, že se vám pokaždé, když něco takového máte na talíři, někdo mstí? Nedivím se. Některé přílohy bych nepřála ani vlastnímu nepříteli. Některým lidem se tak nadobro zprotivila výtečná pohanka, zlatavé jáhly ale i obyčejná rýže. Přitom jsou to úžasné dary! Až si obléknete kuchyňskou zástěru vy, zkuste to jinak. Nemstěte se vašim hostům. A jak poznáte, že bude vaše příloha chutnat? Doporučuji malý test. Je-li příloha pochoutka, kterou byste rádi jedli i samotnou, pak jste na správné cestě.
Připravuji pro vás ebook o přílohách
Nevíte, jak na lákavé přílohy? Připravuji pro vás ebook o přílohách. Nechcete-li zmeškat jeho vydání, zanechte mi e-mail, ráda vás v den jeho publikování informuji, že je již na světě a jen a jen pro vás.
Nebo se mrkněte na recepty do mého e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku.