Jak vařit rýži? Obsluha rýžovaru, tipy a recepty

Popularita rýžovaru v Evropě stoupá. Patříte-li mezi milovníky rýže, oceníte zejména jeho samostatnost. Stačí ho naplnit rýží a vodou, zapnout a můžete se věnovat svým zálibám. Sám rýži uvaří a poté ji udržuje teplou. Hedvábná vůně hotové rýže je nezaměnitelná. Můžete ji servírovat jako přílohu nebo ji využít k dalším receptům jako je rýžová kaše, jednoduché rizoto či smažená rýže.

Jaký rýžovar koupit? 

Princip rýžovaru je u všech typů stejný. Během dušení část vody pohltí rýže a část se vyvaří.  Termostat, který je uvnitř, má celý proces pod palcem. V pravý čas v závislosti na teplotě zajistí přepnutí do zahřívacího módu a udržuje rýži teplou.

Komplexnější rýžovary dokáží připravit i zeleninu, ryby nebo různé kaše. Rýžovar může mít klasickou pokličku západního typu (viz obrázek), nebo má pevně uzavíratelné víko, což je asijský styl. Lepší zkušenost mám s druhou variantou pevně uzavíratelného víka.

Při koupi zvažte objem vnitřního hrnce. Pro dva stačí litrový objem, pro větší rodinu zvolte alespoň jeden a půl litru. Při manipulaci rýže buďte opatrní. Vnitřní hrnec má nepřilnavou vrstvu, která když se poškodí, rýže se bude připalovat. Standardní součástí rýžovaru by měla být vhodná naběračka.

Jak na to?

Dávkování vody a rýže je stejné jako při běžném vaření. Pozor, rýžovar nepřeplňujte. Rýže by mohla ‚utéct‘ a měli byste všude nepořádek. Na vnitřním hrnci je ryska, která upozorňuje na maximální množství rýže před vařením.

Součástí rýžovaru bývá téměř vždy odměrka na rýži, která dávkování usnadní. Nebo zkuste korejský trik. Položte ruku na rýži a pokud voda sahá skoro ke kloubům prstů, je jisté, že je vody akorát.

Rýžové čarování

S rýží se dá kouzlit. Stačí ji vařit dohromady s jinými ingrediencemi. Následující tipy obohatí rýži chuťově, barevně i nutričně:

  • Spolu s rýží přidejte lžíci jáhel nebo pohanky.
  • Přidejte k rýži hrst předvařených fazolek adzuky nebo namočenou červenou čočku.
  • Přidejte hrst červené rýže, vaše příloha bude roztomile růžová.
  • Přidáte-li lžíci černé rýže, získáte dvoubarevnou kombinaci, která vypadá skvostně až exoticky. Říkám ji také dalmatinská rýže.
  • Zkuste rýži po indicku. V rýžovaru nechte lehce smažit nakrájenou cibulku s troškou oleje. Až zavoní, přidejte rýži, vodu a tři kousky hřebíčku. Vše promíchejte a nechte rýži vařit.
  • Do rýže přidejte bobkový list či kurkumu pro žlutavou barvu.
  • Zkuste, co vás jen napadne.

Jakmile se rýže dovaří, nezapomeňte ji nechat pět minut ještě v klidu odpočívat. Bude nadýchanější. Rýži, která po servírování v rýžovaru zůstane, odlepte ode dna, promíchejte a načechrejte. Použijte nejpozději druhý den.

Sladká snídaňová rýže

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář