Tyhle sušenky jsou celoroční. Můžete je s grácií servírovat jako sušenky vánoční, velikonoční nebo narozeninové. Objevujte i jejich nesčetné variace záměnou semínek či koření!
1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldové či pohankové mouky
1 hrnek strouhaných vlašských ořechů
130 g másla nebo ghí másla
3 lžíce medu
2 lžíce vody
1 1/2 lžičky jedlé sody
¼ lžičky skořice
1 lžička mleté vanilky (zakoupíte v DM drogérii)
4 lžíce sezamových semínek
Rozehřejte troubu na 150°C.
Ve větší míse promíchejte hrnek ovesných vloček, hrnek pohankové mouky, čtvrt lžičky skořice, lžičku mleté vanilky, hrnek strouhaných vlašských ořechů, čtyři lžíce sezamových semínek a jeden a půl lžičky jedlé sody.
Sto třicet gramů másla spolu se třemi lžícemi medu rozehřejte v malém kastrolku. Ke konci vmíchejte dvě lžíce vody.
Máslovo-medovou směs nalijte do mísy a dobře promíchejte se suchými ingrediencemi.
Ihned z těsta tvarujte malé tlustší placičky a pokládejte na plech s pečícím papírem. Nechávejte mezi nimi více místa, protože se během pečení ještě trošku rozpečou.
Pečte ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba patnáct až dvacet minut do zlatova. Upečené sušenky opatrně vyjměte z plechu, dejte na mřížku nebo prkénko a nechte vychladnout. Uskladněte v nádobě bez přístupu vzduchu.
Prave jsem dopekla! Vypadaji vyborne, a voni po cele kuchyni. Vymenila jsem mouku za kokosovou/ryzovou, jelikoz jsem doma nemela spaldovou. Dekuji za inspiraci! Uz se tesime, az ochutname 🙂
A uz je ochutnavame!!! Ty se rozplyvaji na jazyku, vyborne!!! Opravdu moooc chutne k ranni kavicce nebo na odpoledni piknik:) Dekujeme!
Opravdová delikateska! Mohu jen doporučit!
Jsou naprosto luxusní! Dávám si je nejradši s obilnou kávou 🙂
Dobrý den. Mám dotaz. Namáčíte ořechy před strouháním i když je používáte následně v tepelné úpravě? V tomto případě v sušenkách? Začala jsem praktikovat namáčení ořechů a mandlí, ale jen když si je sypu na kaši apod.
Nevím, zda se mají namáčet vždy.
Děkuji.
Dobrý den,
ořechy před tepelnou úpravou nenamáčím. Většinou je potřebuji namlet, což by namočení znemožnilo. Možná je lze namočit a opět nechat uschnout. Možná se tak nutričně obohatí, nevím. Ale pro mě je to v podstatě stejně nepraktické, nedokážu myslet až tak dopředu a ořechy si takto pro pečení připravit 🙂