Ovesné medové sušenky

Tyhle sušenky jsou celoroční. Můžete je s grácií servírovat jako sušenky vánoční, velikonoční nebo narozeninové. Objevujte i jejich nesčetné variace záměnou semínek či koření!
 

1 hrnek ovesných vloček
1 hrnek špaldové či pohankové mouky
1 hrnek strouhaných vlašských ořechů
130 g másla nebo ghí másla
3 lžíce medu
2 lžíce vody
1 1/2 lžičky jedlé sody
¼ lžičky skořice
1 lžička mleté vanilky (zakoupíte v DM drogérii)
4 lžíce sezamových semínek

Rozehřejte troubu na 150°C.

Ve větší míse promíchejte hrnek ovesných vloček, hrnek pohankové mouky, čtvrt lžičky skořice, lžičku mleté vanilky, hrnek strouhaných vlašských ořechů, čtyři lžíce sezamových semínek a jeden a půl lžičky jedlé sody.

Sto třicet gramů másla spolu se třemi lžícemi medu rozehřejte v malém kastrolku. Ke konci vmíchejte dvě lžíce vody.

Máslovo-medovou směs nalijte do mísy a dobře promíchejte se suchými ingrediencemi.

Ihned z těsta tvarujte malé tlustší placičky a pokládejte na plech s pečícím papírem. Nechávejte mezi nimi více místa, protože se během pečení ještě trošku rozpečou.

Pečte ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba patnáct až dvacet minut do zlatova. Upečené sušenky opatrně vyjměte z plechu, dejte na mřížku nebo prkénko a nechte vychladnout. Uskladněte v nádobě bez přístupu vzduchu.

Jsou ovesné vločky bezlepkovou potravinou?

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář
  1. Prave jsem dopekla! Vypadaji vyborne, a voni po cele kuchyni. Vymenila jsem mouku za kokosovou/ryzovou, jelikoz jsem doma nemela spaldovou. Dekuji za inspiraci! Uz se tesime, az ochutname 🙂

    1. A uz je ochutnavame!!! Ty se rozplyvaji na jazyku, vyborne!!! Opravdu moooc chutne k ranni kavicce nebo na odpoledni piknik:) Dekujeme!

  2. Opravdová delikateska! Mohu jen doporučit!

  3. Jsou naprosto luxusní! Dávám si je nejradši s obilnou kávou 🙂

  4. Dobrý den. Mám dotaz. Namáčíte ořechy před strouháním i když je používáte následně v tepelné úpravě? V tomto případě v sušenkách? Začala jsem praktikovat namáčení ořechů a mandlí, ale jen když si je sypu na kaši apod.
    Nevím, zda se mají namáčet vždy.
    Děkuji.

    1. lenka|

      Dobrý den,
      ořechy před tepelnou úpravou nenamáčím. Většinou je potřebuji namlet, což by namočení znemožnilo. Možná je lze namočit a opět nechat uschnout. Možná se tak nutričně obohatí, nevím. Ale pro mě je to v podstatě stejně nepraktické, nedokážu myslet až tak dopředu a ořechy si takto pro pečení připravit 🙂

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář