Co je to miso pasta?

Miso pasta je tradiční japonská ingredience, bez které se neobejde výborná Miso polévka Misoshiru, která se tam do dnes běžně připravuje ke snídani.

V naší evropské kuchyni jej mimo Miso polévky  můžeme použít jako ochucovadlo do dušené zeleniny, do jakékoliv zeleninové polévky, na výrobu marinád či salátových dresinků.

Výroba misa spočívá ve fermentaci sojových bobů. Uvařené sojové boby se smíchají s mořskou solí a naočkují se kulturou houby kódži. Poté se směs nechá kvasit. Doba kvašení  a složení surovin udává barvu a intenzitu chuťi této pasty. Tmavá varianta je déle fermentovaná s výraznější chutí. Samotná fermentace se může pohybovat od několika dnů až po několik let. Existují různé varianty v závislosti na lokální tradici, kdy se do misa přidávají ještě další suroviny, převážně obiloviny jako rýže nebo ječmen.

Pojmenování Miso má svůj význam a je překládáno jako Pramen chuti. Z Japonska se Miso dostalo do Číny, kde ho hojně využívali samurajové jako posilujícího pokrmu, zejména ve formě polévky.

Miso obsahuje velké množství soli, proto není třeba pokrmy, kde Miso použijeme, solit.

  • Shiro miso

Světlá žluto-béžová barva, bezlepkové, 5,4 % soli, mírně nasládlé.
Složení: sója a bílá rýže, fermentuje dva měsíce.
Použití: jemná krémová chuť, vhodné k přípravě salátových dresinků či k připravě dušené zeleniny.

  • Mugi miso

Kaštanově hnědé miso,  cca 10% soli.
Složení: sója, ječmen, fermentované přibližně rok.

  • Genmai miso

Středně hnědé miso, 10,3% soli.
Složení: sója, rýže natural, fermentováno přibližně rok.
Má výraznou zemitou chuť, je nejčastěji používané. 

  • Hatcho miso

Nejtmavší a nejvýraznější miso, obsahuje 9,3 % soli, je bezlepkové.
Složení: sója, žádná obilovina se nepřidává, fermentuje tři roky.
Chuť Hatcho misa je silná, zemitá až uzená, pasta je tužší konzistence.

Miso pastu zakoupíte například zde:
countrylife.cz

Snídaňová miso polévka

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář