Čočková polévka

Skoro jako od babičky. Zahřeje, zasytí a stále se můžeme hýbat. Holt už nepotřebujeme pracovat na poli, je třeba jíst lehčeji.

Porce: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 40 minut

1 cibule
1 mrkev
1/4 menšího celeru
4 stroužky česneku
1 brambora
1 hrnek čočky nevařené
3 lžíce pohankové mouky
4 lžíce olivového oleje
umeocet

koření:
3 lžičky soli
špetka pepře nebo chilli
1 lžíce tymiánu
1 lžíce kurkumy
2 lžíce majoránky

Jednu cibuli, mrkev, bramboru a čtvrt celeru nakrájíme na kostičky, čtyři stroužky česneku oloupeme a nastrouháme na jemno.

Na oleji krátce osmahneme cibulku s česnekem, přidáme ostatní nakrájenou zeleninu, hrnek čočky, jednu lžíci tymiánu, tři lžičky soli, špetku chilli nebo pepře. Krátce smažíme.

Zalijeme 1,5 litrem vody a přidáme jednu lžíci kurkumy. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme zhruba čtyřicet minut do změknutí čočky.

Vedle si rozmícháme tři lžíce pohankové mouky s půl hrnkem vody a ke konci vaření vlejeme řídkou směs za stálého míchání do polévky. Přidáme dvě lžíce majoránky. Tři minuty povaříme a odstavíme z ohně.

Na talíři dochutíme umeoctem, který nám polévku lehce okyselí.

Jak zdravě zahušťovat?

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář