Mezi návalem exotických plodů a semínek, které jsou nám prezentovány jako super potraviny s maximálním množstvím vitamínů a velkou nutriční hodnotou, se mák trošku krčí v pozadí. Přitom je to dostupná potravina, plná zdravých tuků a vitamínů. Je to česká super potravina.
Když k tomu všemu přidáme fakt, že né každá země má povoleno mák pěstovat, měli bychom si této příležitosti vážit a dát máku v kuchyni více místa a příležitostí.
Za zmínku stojí vysoký obsah vitamínu E. Jde o skvělý antioxidant, který chrání buňky před stárnutím. Dále má mák vysoký obsah vápníku, kterého je v máku zhruba dvanáctkrát více než v kravském mléce. Dalšími významnými minerály jsou hořčík, železo, draslík, zinek, mangan, měď, sodík nebo fosfor.
Mák kupujte nejlépe celý, udržujte ho na chladném místě a vždy si potřebné množství čerstvě umelte. Mák je plný oleje a po namletí je třeba ho co nejrychleji upravit a zkonzumovat, jinak by mohl žluknout. Případně můžete čerstvě namletý mák uskladnit v ledničce a do dvou až tří dnů spotřebovat.
Namletý balený mák zakoupený v obchodě bude pravděpodobně obsahovat konzervant v podobě Éčka. To aby makový olej, který je v namletém máku vystavený kyslíku, nežluknul.
Na domácí mletí máku je velmi praktický elektrický mlýnek na koření či na kávu. Mně se osvědčil například tento. Mák máte namletý za pár vteřin:
Mlýnek 2v1 na kávu a koření Proficook PC 1021
Zajímavé tipy do kuchyně pro začátečníky najdete také v mém e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku.