Kuskus je potravina, která má svůj původ v severní Africe. Kuskus se vyrábí z tvrdé pšenice, takzvané semoliny, nebo z ječmene, špaldy či prosa. V obchodech koupíme i kuskus celozrnný, vyráběný z neloupané pšenice.
Výroba kuskusu je poměrně náročná. Pšenice či jiné zrno se nejdříve rozemele na krupici. K té se přidá mouka, voda a sůl. Přidává se jen troška vody tak, aby se vytvořily hrudky. Ty se rozdrobí na drobnější kuličky. Pak se kuskus suší.
Příbuzný kuskusu je bulgur. Zpracování je stejné, jen jsou výsledkem výrobního procesu hrubší krupky a né krupičné kuličky.
Kuskus stačí zalít patřičným množstvím vroucí vody a přikrýt na zhruba sedm minut. Veškerá voda se po pár minutách vstřebá a zbyde nám měkký a nadýchaný kuskus. Můžeme ho zjemnit přidáním másla nebo olivového oleje, obarvit kurkumou či šafránem do syté žluté barvy.
Kuskus můžeme použít jako přísadu do salátů, do sladkých kaší nebo jako přílohu. Nebo zkuste zaměnit rýži za kuskus v receptu z tempehu v mém e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku.