Proč smažit na kokosovém oleji?

Kokosový olej může vnést do naší kuchyně spoustu nových chutí. Je ideální na smažení palačinek či lívanců, kterým dodá kokosový nádech. Dnes existují i kokosové oleje zbavené vůně kokosu. Jde o takzvaný kokosový dezodorizovaný olej. To aby v některých jídlech nenarušoval chuťovou rovnováhu svou pronikavou kokosovou vůní.

Kokosový olej má vysoký kouřový bod, což znamená, že výborně snáší vysoké teploty a snadno ho nepřepálíte. Vyrábí se z nastrouhané dužiny kokosového plodu, která se zahřeje a tím se z ní odpaří voda.  Z takto vysušené dužiny se lisováním za studena získá kokosový olej.

Kdo si domů pořídí kokosový olej poprvé, může být překvapený jeho konsistencí. V teple olej velmi rychle reaguje a mění se v tekutinu. V chladu tuhne na hmotu podobnou máslu. Ani jeden stav není na závadu, je součástí přirozeného chování oleje v různých teplotních podmínkách. Není třeba jej dávat do lednice. Olej může být venku a nic se mu nestane.

Další zajímavosti a tipy pro začátečníky najdete v mém e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku. 

Jablečno-banánové lívance

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář