Kurkuma a její použití v kuchyni

Kurkuma (angl. Turmeric) je výtečné koření, které zkrášlí jakýkoliv pokrm svojí nádhernou šafránově žlutou barvou. Jde o oddenek kurkumovníku dlouhého a nejvíce se používá v pákistánské, indické, perské a thajské kuchyni.

Kurkuma si pro svoji chuť a zbarvení vysloužila přezdívku indický šafrán. U nás kurkumu pořídíte většinou v její sušené podobě jako žlutý prášek. Nicméně ve speciálních prodejnách lze zakoupit i v čerstvém stavu.

Kurkuma má nahořklou zemitou chuť. Používá se v kuchyni zejména díky typickému zabarvení, které má na svědomí žluté barvivo kurkumin.

Kurkuma má, tak jako jakékoliv ajurvédské koření, bohaté zdravotní účinky. Západní věda je stále ještě objevuje, zejména v souvislosti s léčbou rakoviny, Alzheimerovi choroby a kloubním onemocněním. Na trhu jsou k dostání různé kurkumové pilulky.

Tisíciletá tradice indické medicíny kurkumu prověřila při prevenci i léčbě mnoha onemocnění. Pokud ji budete přidávat do pokrmů pokaždé, když je to možné, bude nenásilně ale velmi intenzivně pracovat pro vaše zdraví. Asijské národy kurkumu v jídle téměř nevynechají.

Tipy

Přihoďte špetku kurkumy do polévky, rýže, těstovin, do míchaných vajíček ale i do sladkokyselého zelí nebo dušeného květáku. Vše bude krásně žluté nebo ještě žlutší.

Ráda dávám kurkumu i do jakéhokoliv pokrmu z čočky a luštěnin, opět pro její nádhernou barvu. Zkuste ji přidat do čočkové polévky.

Špetku kurkumy použijte do vánočního cukroví, do těsta na sladký koláč nebo s ní obarvěte cukrovou polevu na perníčky. Kurkuma se totiž často používá i jako potravinářské barvivo.

Kurkuma Latté nebo-li zlaté mléko

Kurkuma Latté je starý ajurvédský nápoj z kurkumy a dalších doplňkových ingrediencí jako je například zázvor, díky kterému má ostře pikantní chuť. Připravenou směs lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy. Stačí ji povařit s kravským či rostlinným mlékem a případně dosladit. Nápoj má detoxikační účinky a jste-li citliví, může vás pěkně pročistit. Proto ho popíjejte v malých dávkách.

Dejte si pozor

A ještě jedno upozornění. Kurkumin je opravdu kvalitní barvivo. Hrozí, že ho už nevyperete nebo zanechá věčné stopy na vašich krájecích prkénkách nebo na kuchyňské desce. Skvrny z čerstvé kurkumy se čistí ještě hůře, pomoci by měla citronová šťáva. Slunce zase dokáže nechat zmizet kurkumové flíčky z textilu.

Vánoční polévka z mořské řasy

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář