Stačí pár ingrediencí:
- Bylinky dle chutě
bazalka, koriandr, medvědí česnek, petrželová nať, ale zkuste například i rukolu či řeřichu - Ořechy
vlašské ořechy, mandle, kešu, nesolené pistácie, apod. - Parmezán
není nutný, můžete vyrobit i veganskou verzi bez sýru - Olivový olej
- Sůl, česnek
Díky soli je pesto konzervované. Můžeme ho tak ve skle uchovávat v ledničce dlouhé měsíce. - Ostatní možné ingredience dle libosti a odvahy: zázvor, chilli, citrón
Základní recept na cca 250 ml pesta, ze kterého můžeme vycházet:
50 g bylinek
120 ml olivového oleje
50 g ořechů
1 stroužek česneku (v případě použití medvědího česneku můžeme česnek již vynechat)
1/2 lžičky soli
Vybranou bylinku, ořechy, olivový olej, sůl a česnek dáme do mixéru a rozmixujeme. Je žádoucí, aby nebylo pesto zcela jemné, ale naopak, aby v něm byly malinko cítit kousky oříšků. Dle chuti můžeme přidat zázvor, chilli nebo citrón.
Kolik zhruba bazalky je treba na jednu sklenenou nadobu pesta? Rekneme 250 ml sklenena nadoba. Dekuji
Ahoj Jani,
dobrá otázka. Nějaký recept na konkrétní množství mám, ale raději ho nejdříve vyzkouším a doladím. Pak ho sem hned doplním.
Zatím tedy zkus odhadovat. Dej hodně bylinek, oříšky a ostatní ingredience a dle potřeby přidávej olej, dokud pesto nebude mít patřičnou konsistenci. Dělám pesto také jen od oka. Ale chápu, že to chce přesný recept
Měj se krásně,
Lenka
Ahoj Jani,
vyzkoušela jsem množství – viz recept výše. Mělo by to být cca 250 ml, alespoň mě to tak vycházelo. Zkus a uvidíš

Budu ráda, když napíšeš, zda se povedlo. Každé pesto je tak trochu alchymie, můžeš si ho namíchat k obrazu svému
Dekuji, zkusim