Dhal je tradiční indický pokrm. Jedná se o hustou kaši na slano. Tradičně se dhal vaří z půleného loupaného munga (indicky mung dal), který můžeme zakoupit v některých vietnamských nebo indicky orientovaných prodejnách. Není-li mung dal k sehnání, nahradíme ho loupanou půlenou červenou čočkou. Obě tyto luštěniny jsou velmi dobře stravitelné a mají krátkou dobu přípravy.
V indickém pojmenování se můžeme setkat s podobným názvem – dal. Tak se nazývá luštěnina, která je loupaná a půlená a tradičně se z ní hojně vyrábí právě kaše dhal. Můžeme zakoupit Mung Dal, Chana Dal (půlená cizrna), Toor dal (půlený druh hrachu), Masoor dal (půlená červena čočka), apod.
Máme zde dva podobné pojmy:
dal – půlená loupaná luštěnina
dhal – tradiční indická luštěninová kaše