Už jste vyzkoušeli slanou snídani? Je na čase! Prověřeno více než tisíciletou tradicí v zemích indických.
Porce: 2
Příprava: 10 minut
Vaření: 25 minut
1 lžíce ghee másla nebo oleje
1 menší pórek
1 větší brambora
1 lžička soli
1 hrnek mung dhal nebo červené půlené čočky
3 hrnky vody
koření:
1/4 lžičky chilli
1 lžička hořčičného semínka
2 lžičky koriandru celého
2 lžičky římského kmínu celého
2 celé kardamony
2 lusky badyánu
2 lžičky kurkumy
čerstvý zázvor velikosti švestky
Pórek nakrájíme na drobno, bramboru na malé kostky.
Do mističky si připravíme všechno koření: lžičku soli, čtvrt lžičky chilli, dvě lžičky hořčičného semínka, celého koriandru a římského kmínu. Dva lusky badyánu, dva celé kardamony, na jemno nastrouhaný zázvor velikosti švestky.
Rozehřejeme lžíci ghee másla nebo oleje, přidáme nakrájený pórek, bramboru a všechno připravené koření. Dvě minuty smažíme.
Přidáme hrnek mung dal nebo červené čočky. Minutu smažíme.
Vše zalijeme třemi hrnky vody, přidáme dvě lžičky kurkumy. Přivedeme k varu a necháme pod pokličkou dvacet minut pomalu vařit. Občas promícháme.
[…] Pro začátek doporučuji červenou čočku. Je dobře stravitelná a brzy hotová. Můžete ji přidávat do zeleninových polévek nebo si z ní udělat ranní indickou kaši. […]