Tahini je krém jemné konsistence vyrobený ze sezamových semínek. Tato pasta ze sezamu je asi nejvíce používaný semínkový krém ze všech. Někdy může být olej ze semínek oddělen a tak v zakoupené sklenici vidíte dvě vrstvy. Většinu sklenice tvoří usazené tahini a nahoře je malá vrstva sezamového oleje, který se oddělil. Není to rozhodně závada, naopak, je to známka kvality. Po otevření stačí tahini promíchat s odděleným olejem. Tahini je plné zdravého oleje a je tělu velmi prospěšné. Říká se, že po něm dokonce šedé vlasy opět zhnědnou.
Jaké varianty jsou na trhu?
Na trhu najdete tahini se solí i bez soli. Dále může být tahini z neloupaného nebo loupaného praženého semínka. Tahini z loupaného semínka má světlejší barvu, z neloupaného semínka má výraznější chuť po sezamu. Dnes je v nabídce i tahini z nepražených sezamových semínek, takzvané raw tanini.
Zdravé mlsání
Chcete-li zdravěji mlsat, smíchejte tahini pastu s medem nebo jiným zdravým sladidlem, například s melasou. Taková směs je výborná i na palačinky a lívance. Další tipy na tahinový mls najdete v mém e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku.
Dresinky a dipy
Tahini rozmíchejte s troškou vody do hladké konsistence. Přidejte různé ingredience dle chuti. Například zkuste citrón, chilli, nastrouhaný čerstvý zázvor, nasekané bylinky, sůl, pepř, česnek a podobně. Takto připravené tahini je výborné jako dresink na salát nebo jako dip k zeleninovým karbanátkům, k falafelu, k různým chipsům, k hranolkám z čerstvé zeleniny nebo jako omáčka k masu.
Pomazánky
Tahini skvěle chuťově i konsistencí obohatí různé pomazánky. Známý je cizrnový hummus, kam se tradičně tahini přidává. Tahini se uplatní i ve fazolových nebo čočkových pomazánkách. Luštěniny není dobré z hlediska stravitelnosti míchat s mléčnými produkty, a tak je tahini skvěle doplní. Dále jej můžete použít do pomazánky z červené řepy, avokáda a podobně.
Náhrada másla a jogurtu
Mnozí vegani používají tahini místo másla a mažou si jej na chléb. Tahini pastou se dá také nahradit jogurt. Například jej můžete přidat do ovocného salátu nebo do ranních snídaní. Je lepší ho opět trošku rozmíchat s vodou, aby byla konsistence jemná a řidší.
Milovníkům tahini doporučuji zkusit si doma připravit izraelský vegetariánský sendvič sabich:
https://www.jidlonacestach.cz/sabich-aneb-iracky-sendvic-s-lilkem-a-vajickem/
Tahini je tam chuťově hodně výrazné, všechny komponenty jsou k dostání i v Česku a ta kombinace chutí je zajímavá a super. Sabich je navíc skládačka, takže si tam každý může dát více toho, co mu chutná a vyzkoušet tahini i v něčem novém.