Rajčatová polévka s kokosovým mlékem

Ne, lečo už ne, prosím! Už zase děláš kečup?! Příští rok dáme o polovinu méně sazenic! Nebo?!
 

1 kg poctivě zralých rajčat

1/2 pórku nebo 1 velká cibule

1 hrnek červené čočky (cca 200g)

0,5 litru kokosového mléka

plná hrst čerstvé bazalky

2 lžičky soli

1 lžička kurkumy

olivový olej

Jedno kilo rajčata nakrájíme na čtvrtky. Na olivém oleji krátce osmahneme půl nakrájeného pórku nebo jednu větší cibuly.

Přidáme nakrájená rajčata a dvě zarovnané lžičky soli (se solí je to vždy alchymie, raději dejte méně a v průběhu vaření si dosolte) a chvíli dusíme, alespoň pět minut.

Až rajčata změknou a pustí šťávu, přidáme hrnek červené čočky, půl litru vody a lžičku kurkumy. Na mírném ohni vaříme zhruba patnáct minut do změknutí čočky.

Nakonec přidáme půl litru kokosového mléka a polévku přivedeme opět k varu. Dle potřeby dosolíme. Odstavíme z ohně, přidáme listy bazalky a ručním mixérem vše rozmixujeme do krémové konsistence.

Na talíři můžeme mírně opepřit.

TIPY pro gurmány: V průběhu vaření přidejte do polévky půl lžičky třtinového cukru a na jemno nastrouhaný mini stroužek česneku. Celková chuť se výrazně nezmění, ale gurmáni ví!

.

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

4 komentáře “Rajčatová polévka s kokosovým mlékem

Přidejte svůj komentář
  1. Magda Wiśniewská|

    Naprosto luxusní polévka. Manžel si přidal a já jsem nechápala. On totiž čočku moc nemusí, ale tady ji vůbec nepoznal 😂

    1. Ahoj Magdo, díky! 🙂 Prima, mám radost, že chutnala 🙂

  2. To musím zkusit 😍

    1. Ahoj Jani, to musíš 🙂

Přidejte svůj komentář