Ne, lečo už ne, prosím! Už zase děláš kečup?! Příští rok dáme o polovinu méně sazenic! Nebo?!
1 kg poctivě zralých rajčat
1/2 pórku nebo 1 velká cibule
1 hrnek červené čočky (cca 200g)
0,5 litru kokosového mléka
plná hrst čerstvé bazalky
2 lžičky soli
1 lžička kurkumy
olivový olej
Jedno kilo rajčata nakrájíme na čtvrtky. Na olivém oleji krátce osmahneme půl nakrájeného pórku nebo jednu větší cibuly.
Přidáme nakrájená rajčata a dvě zarovnané lžičky soli (se solí je to vždy alchymie, raději dejte méně a v průběhu vaření si dosolte) a chvíli dusíme, alespoň pět minut.
Až rajčata změknou a pustí šťávu, přidáme hrnek červené čočky, půl litru vody a lžičku kurkumy. Na mírném ohni vaříme zhruba patnáct minut do změknutí čočky.
Nakonec přidáme půl litru kokosového mléka a polévku přivedeme opět k varu. Dle potřeby dosolíme. Odstavíme z ohně, přidáme listy bazalky a ručním mixérem vše rozmixujeme do krémové konsistence.
Na talíři můžeme mírně opepřit.
TIPY pro gurmány: V průběhu vaření přidejte do polévky půl lžičky třtinového cukru a na jemno nastrouhaný mini stroužek česneku. Celková chuť se výrazně nezmění, ale gurmáni ví!
.
Naprosto luxusní polévka. Manžel si přidal a já jsem nechápala. On totiž čočku moc nemusí, ale tady ji vůbec nepoznal 😂
Ahoj Magdo, díky! 🙂 Prima, mám radost, že chutnala 🙂
To musím zkusit 😍
Ahoj Jani, to musíš 🙂