Norský kváskový chléb (z foodblogu karolinafour.cz)

Recept na Norský nehnětený chléb s vámi sdílím s velkou radostí! O souhlas ke sdílení zde na 1000chuti.cz jsem poprosila velmi úspěšnou foodblogerku Karolínu Four. K mému úžasu nadšeně souhlasila.

Karolína má pestrý a informačně nabytý foodblog karolinafour.cz Zde její originální recept na kváskový norský chléb, který s vámi níže sdílím.

Díky patří i Tereze Glize, která mě s receptem seznámila a při prvním pokusu byla důležitou průvodkyní!

A proč tolik povyku kvůli jednomu chlebu? Je to ten nejjednodušší kváskový chléb! Žádné překládání těsta! Jen smíchat, nechat ležet a péct! To chcete 🙂

Kvásek

Startovací kvásek zakoupíte na trzích, ve zdravých výživách či přímo v pekárnách. Za mě je nejlepší získat domácí kvásek od někoho, kdo doma chléb pravidelně peče. Správný kvásek by měl obsahovat pouze vodu a žitnou mouku.

Jak zacházím s kváskem?

Do zavařovací sklenice se šroubovacím víkem dám dvě plné lžíce startovacího kvásku. Přidám 70 g žitné mouky necelozrnné (nejlépe žitná chlebová) a 70 g vody. Takto přikrmený kvásek nechám ležet celý den na místě s pokojovou teplotou. Do večera by měl kvásek ožít a nabýt na objemu.

Večer použiji dvě lžíce takto oživeného kvásku na přípravu těsta dle receptu níže. Zbylý kvásek, zhruba dvě lžíce, nechám ve sklenici a uložím do lednice. Kvásek nejpozději do sedmi dnů opět oživím. To znamená, opět ho vyndám z lednice, přidám mouku, vodu a nechám přes den kvasit. Večer opět použiji do těsta a zbytek do lednice. Takto si udržuji vždy dvě lžíce čistého kvásku v lednici. A kdykoliv, nejpozději do sedmi dnů, ho přikrmím a zadělám na chléb.  

Peču chléb ráno nebo večer?

Chcete-li péct chléb ráno: Ráno vyndejte kvásek z lednice, přikrmte vodou a moukou, nechte do večera kvasit. Večer v míse smíchejte ingredience a použijte oživený kvásek. Nechte přes noc kynout. Ráno chléb pečte.

Chcete-li péct chléb večer: Večer vyndejte kvásek z lednice, přikrmte vodou a moukou, nechte do rána kvasit. Ráno v míse smíchejte ingredience a použijte oživený kvásek. Těsto nechte přes den kynout. Večer chléb pečte.

Co když nechci chléb péct každý týden

Chcete-li péct chléb méně častěji než jednou týdně, pak pouze oživte kvásek dle návodu výše. Pak místo toho, abyste ho odebrali do těsta, dejte kvásek ven. Sluníčko ho vysuší a kde jaký ptáček si na něm rád pochutná. Zbylé dvě lžíce ve sklenici dejte do lednice. A máte zase zhruba sedm dní na to, abyste na chléb dostali chuť 🙂

V čem chléb peču?

Chléb peču v litinovém hrnci (bez poklice) o objemu 3 litry.

Když dělám dvojitou dávku, použiji větší litinový hrnec o objemu 5 litrů.

Použijte ale jakoukoliv formu, třeba jako Karolína tu na biskupský chlebíček.

Recept na Norský kváskový chléb

200 g hladké bílé špaldové mouky

200 g hladké celozrnné špaldové mouky

200 g směsi semínek a vloček, oříšků, rozinek nebo brusinek nebo sušených rajčat, pokud chcete chléb spíše naslano (Karolína: nejčastěji kombinuji 100 g ovesných vloček a zbytek hmotnosti doplním dýňovými, slunečnicovými a lněnými semínky )

600 ml teplé vody

0,75 – 1 lžíce soli

1 lžička cukru

2 lžíce kvásku

Všechny přísady smíchejte v míse dohromady a zakryté nechte odpočívat na teplém místě jednu hodinu.

Pak těsto přemístěte do formy na chléb, kterou před tím řádně vymažete máslem. Nechte kynout přes noc 12 hodin zakryté utěrkou. Pokud budete chléb připravovat v létě, kdy jsou domy vyhřáté, může být chleba tak akorát na pečení již po 7 hodinách.

Že je chléb připravený na pečení poznáte podle příjemně nakyslé vůně těsta a takové jemné bublinkové, „našlehané“ textury těsta na povrchu.

Pečte na 200 °C cca 1,25-1,5 hodiny v předehřáté troubě, ideálně s nádobkou vody, aby se v troubě tvořilo alespoň trochu páry.

Dobře upečený chléb má při poklepu nahoře i vespod dutý zvuk. Po upečení chléb nenechávejte chladnout ve formě, ale vyndejte ho na mřížku, aby se nesrazil.

Pokazilo se něco?

Pokud se chléb uvnitř nedopekl ani po hodině a půl pečení, byl pravděpodobně problém už v prokvašení těsta. Nejčastěji se tak děje s kváskem v ne úplně dobré kondici, který byl už polomrtvý.

Mouku zvolte ideálně špaldovou, protože tak zní původní recept. Ale pokud vám některá z nich bude zrovna chybět, vystačíte si i s žitnou, pšeničnou nebo chlebovou, podle toho, kterou zrovna budete doma mít.

Karolína ještě zdůrazňuje: Nejsem žádný pekař chleba, tenhle recept je nehnětený, jen si prostě sedí v míse, pak ve formě a v troubě. Nevím, proč se dělá přímo tímto postupem, já ho jen následuji a léta takto chléb peču.

Pečete-li větší či menší dávku, kvásku přidejte vždy úměrně.

Norský kváskový chléb od Karolíny Four

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář