Jak vařit luštěniny?

Nebojme se luštěniny používat. Je to cenný zdroj živin a jejich příprava je jednodušší, než si mnohdy myslíme.

Pozor, kromě malých luštěnin jakými jsou červená nebo zelená čočka, dosolujeme luštěniny vždy až na konci, když už jsou měkké a uvařené. Sůl dobu vaření prodlužuje a u některých luštěnin uvaření zcela znemožní. 

Bez namáčení je bez problémů možné vařit červenou čočku, dal i malou zelenou čočku. Klasickou zelenou čočku bez namáčení také uvaříme. Běžně se bez namáčení vaří například v čočkové polévce, je hotová za přibližně půl hodiny varu. 

Namáčením luštěnin se aktivují enzymy, které zvyšují kvalitu a nutriční hodnoty. Velké luštěniny je vhodné namáčet minimálně dvě až čtyři hodiny. Mezi luštěniny, které je třeba namočit, patří bezesporu fazole, cizrna a hrách. Před vařením luštěniny řádně propláchneme a vaříme v nové vodě. Vaříme-li luštěniny s kouskem řasy, zlepšíme jejich stravitelnost. 

Velmi praktické je připravovat luštěniny v tlakovém hrnci. Zde několik typů na vaření předem namočených luštěnin (čtyři hodiny). Doba se počítá od vytvoření tlaku v hrnci:

Cizrna – 20 minut
Hrách – 30 minut
Fazole máslové – 30 minut
Fazole malé bílé, adzuki – 15 minut 

Mezi nejlépe stravitelné luštěniny patří červená čočka a cizrna.

 

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář