Provětrejte skleničky s kořením! Indické koření je prověřeno tisíciletou tradicí, podporuje imunitu i trávení. A ještě si pochutnáte!
Porce: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 15 minut
1/2 hrnku červené čočky nebo mung dal
1 cibule
3 stroužky česneku
čerstvý zázvor velikosti velké švestky
1/2 hrnku rajčatového protlaku (cca 130 g/150 ml)
3 lžíce sekaného čerstvého koriandru
olej nebo ghee máslo
koření:
4 bobkové listy
2 lžičky římského kmínu
2 lžičky kurkumy
3 lžičky mletého koriandru
1/4 lžičky chilli
3 lžičky soli
Do misky si připravíme: dvě lžičky římského kmínu, čtyři bobkové listy, nastrouhaný zázvor a nastrouhané tři stroužky česneku, tři lžičky soli. Na rozehřátý olej vše vysypeme, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dvě minuty.
Půl hrnku rajčatového protlaku dolijeme vodou a přidáme ke koření. Přidáme ještě další hrnek vody a koření: dvě lžičky kurkumy, čtvrt lžičky chilli, tři lžičky koriandru. Necháme pět minut probublávat na mírném ohni.
Směs zalijeme jedním litrem vody, přidáme půl hrnku červené čočky. Přivedeme k varu a vaříme patnáct minut (25 minut, pokud jsme použili mung dal). Po odstavení přidáme tři lžíce nasekaného čerstvého koriandru.