Piknik v zelené trávě, na hřejivém slunci, s jemným Hummusem. Co víc si člověk může přát?
Porce: 4
Příprava: 20 minut + namáčení a vaření cizrny
Pečení: 25 minut
250 g suché cizrny
6 lžic tahini
5 lžic olivového oleje
2 – 3 lžičky soli
1 větší citrón (cca 1/4 hrnku citronové šťávy)
3 lžičky římského kmínu
1 lžíce tymiánu
1 stroužek česneku
1 hrnek vývaru z uvařené cizrny
Zelenina:
1 paprika červená
1 paprika žlutá
1 menší lilek
1 menší cuketa
2 cibule
Cizrna:
Přes noc namočíme 250 gramů cizrny.
Cizrnu dáme do tlakového hrnce a zalijeme vodou tak, aby nad ní byly přibližně čtyři centimetry vody. Přivedeme k varu, na mírném ohni vaříme dvacet minut. Jakmile hrnec dovaří, vypneme ho a necháme 10 minut odpočívat. Cizrnu zcedíme a necháme chladnout. Jeden hrnek vývaru si ponecháme. Ostatní vývar můžeme použít do jakékoliv zeleninové polévky.
Pečená zelenina:
Zapneme troubu na 250 stupňů.
Cuketu a lilek nakrájíme na plátky zhruba jeden centimetr. Žlutou a červenou papriku nakrájíme na kostky zhruba dva krát dva centimetry. Dvě cibule oloupeme a rozčtvrtíme. Vše dáme do pečící mísy, přidáme čtyři lžíce olivového oleje, půl lžičky soli, jednu lžíci tymiánu a promícháme. Čtvrtky cibule rozlouskneme na alespoň dva díly. Dáme do trouby na 250 stupňů a pečeme deset minut, promícháme, a ještě dalších deset minut případně i déle necháme péct dozlatova.
Hummus:
Do mixéru nebo food procesoru vložíme šest lžic tahini, tři lžíce olivového oleje, dvě až tři lžičky soli, tři lžičky římského mletého kmínu, jeden stroužek česneku a šťávu z citrónu (zhruba 1/4 hrnku). Přidáme uvařenou cizrnu a hrnek vývaru z cizrny, rozmixujeme na jemnou konzistenci. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme více vývaru. Nakonec ho dochutíme solí a citrónovou šťávou, je-li třeba.
Servírujeme s pečenou zeleninou.
[…] v lednici pár dní vydrží a můžete z ní kouzlit hned několik receptů. Určitě zkuste hummus nebo cizrnový salát. Cizrnu můžete i naklíčit a s citem přidávat do zeleninových […]
[…] skvěle chuťově i konsistencí obohatí různé pomazánky. Známý je cizrnový hummus, kam se tradičně tahini přidává. Tahini se uplatní i ve fazolových nebo čočkových […]
[…] Přidáním kurkumy zbarvíte polévky do svěží žluté barvy. Má neutrální chuť a tak ji můžete použít téměř všude. Zatočte s nudným vzhledem čočkové polévky a přidejte kurkumu. Překvapte rodinu a přidejte kurkumu do vývarové polévky. Špetka kurkumy zkrášlí domácí pomazánky. Zkuste ji třeba do cizrnového hummusu. […]