Vášnivý tanec, kdy se zadá tradice s moderní gastronomií, vás ohromí. Přichází renesance čočky. V kombinaci s dýní je nevšedním až svátečním zážitkem.
Porce: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 60 minut
1 kg (cca) dýně hokaido
2 hrnky čočky
4 bobkové listy
2 velké bílé cibule
2 velké červené cibule
4 střední petržele
sůl
5 lžic tamari
4 – 6 lžic vinného octa
3 lžíce pohankové mouky
tymián
olivový olej
Čočka:
Dva hrnky čočky propláchneme, dáme do hrnce se čtyřmi bobkovými listy, zalijeme jeden a půl litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí, zhruba třicet pět minut. Čočku přecedíme.
Ke konci vaření čočky na oleji dozlatova usmažíme nadrobno nakrájené dvě větší cibule. Přidáme tři lžíce pohankové mouky a dvě minuty smažíme. Vše zalijeme dvěma hrnky studené vody a dohladka rozmícháme. Přidáme lžičku soli a čtyři až pět lžic octa.
Vzniklou omáčku nalijeme k přecezené čočce a na mírném ohni promícháme. Dochutíme solí a octem dle potřeby.
Petrželová příloha:
Dvě červené cibule a čtyři střední petržele nakrájíme na drobné kostičky, zhruba půl centimetru veliké. Vše dáme do pánve a zalijeme tři čtvrtě hrnkem vody. Přidáme půl lžičky soli, přikryjeme a dusíme patnáct minut. Nakonec přidáme pět lžic tamari, promícháme a odstavíme z ohně.
Pečená dýně:
Zapneme troubu na 200 stupňů. Dýni omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky. Lžící odstraníme dužninu a nakrájíme dýni na silnější měsíčky. Na plechu promícháme s olivovým olejem, půl lžičkou soli a lžící tymiánu. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů na zhruba 20 minut dozlatova.
Slanina:
Nakonec na oleji osmažíme slaninu.
Na talíř dáme porci čočky, na ní nasypeme petrželovou přílohu. Obložíme pečenou dýní a zasypeme opečenou slaninou.
>