Koření z indické tradiční kuchyně je součástí ajurvédské medicíny. Vzájemné kombinace prověřila více než tisíciletá tradice. Indická kuchyně se tak pyšní výraznými, neobvyklými ale vyváženými chutěmi. Koření má v každém jídle svůj důvod, napomáhá trávení, chladí nebo naopak ohřívá organismus, dodává tělu klid nebo naopak zvyšuje koncentraci a energii. Tipy jak takové koření dobře uskladnit najdete v mém e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku.
A jaké jsou konkrétní účinky nejpoužívanějších koření?
Římský kmín
- snižuje nadýmání, dobře působí proti průjmu
- zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků, zlepšuje trávení u těžších jídel
Kurkuma
- posiluje játra, čistí krev, podporuje krvetvorbu – což má vedlejší efekt na podporu kůže při vyrážkách a jiným kožních problémech
- odebírá horkost
- přírodní antibiotikum
- udržuje zdravou střevní mikroflóru
- zlepšuje stravitelnost pokrmů s vyšším obsahem bílkovin (luštěniny, maso, ořechy)
Koriandr
- proti nadýmání a bolestem břicha, proti střevní infekci
- snižuje vnitřní horkost a žár, je účinný na kožní vyrážky
- pomáhá při zánětu močového ústrojí
- snižuje ostrost a pálivost některých jídel
Kardamon
- kardamom má dobrý vliv na ledviny a močový měchýř
- zmírňuje záněty a pomáhá při bolestech hlavy
- zahřívá organismus
- zlepšuje chuť a aroma jídel (hlavně se skořicí a muškátovým oříškem)
- podporuje zažívání, snižuje plynatost
- chrání proti překyselení žaludku
- blokuje zahleňující účinek mléčných výrobků
Hořčičné semínko
- stimuluje trávení a likviduje toxiny
Fenykl
- vhodný při bolesti břicha, špatném zažívání, plynatosti, křečích a dalších stavech spojených se zažíváním
- semínka rozžvýkaná po jídle podporují trávení a osvěží dech
Skořice
- detoxikuje organismus
- podporuje trávení a činnost jater
- brání hypoglykémii (nízká hladina krevního cukru), podporuje tvorbu glukózy
Hřebíček
- stimuluje trávení a zažívání
- přírodní analgetikum a antibiotikum
Zázvor
- snižuje plynatost
- zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje a podporuje trávení (zejména bílkovin) a vstřebávání živin
- chrání sliznici zažívacího traktu