Pohankový quiche s pórkem

Tradiční francouzský druh slaného koláče je lehký na přípravu. Ingredience je možné upravit dle možností naší ledničky.

Porce: 4
Příprava: 30 minut
Vaření, pečení: 30 minut

korpus:
250 g pohankové mouky
80 g másla
100 ml perlivé minerální vody
2 lžíce sezamového semínka
1 lžička soli

na pórek:
3 menší nebo 2 větší pórky
150 – 200 g sušených rajčat (dle balení, které koupíte)
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli

vaječná zálivka:
250 ml smetany rostlinné či jiné
3 vejce
1/4 lžičky mletého pepře
1 lžička soli
1 stroužek česneku
150 g kozího sýru nebo feta sýru
hrst vlašských ořechů

Korpus:
Zapneme troubu na 160 stupňů. Formu na koláč vytřeme kouskem másla a vysypeme sezamovým semínkem.

Smícháme 250 gramů mouky a lžičku soli, přidáme 80 gramů másla, pouze ho vyndáme z ledničky a nakrájíme na menší kousky. Přidáme 100 ml bublinkové vody a vše vypracujeme v těsto, které ručně či válečkem vytvarujeme do kruhu velikosti pečící formy.

Těsto vložíme do vymazané formy, propícháme vidličkou a dáme na deset minut do vyhřáté trouby na 160 stupňů.

Pórek:
Tři menší pórky nebo dva větší podél rozřízneme na čtvrtky a na jemno nakrájíme. Do pánve vlijeme tři lžíce olivového oleje, přidáme nakrájený pórek a dvě lžičky soli. Pomalu asi tak deset minut restujeme. Mezitím si nakrájíme přibližně 150 – 200 gramů sušených rajčat (dle balení) na nudličky dlouhé zhruba tři centimetry. Vmícháme je do odstaveného pórku.

Vaječná zálivka:
V misce vidličkou rozšleháme tři vejce, přidáme 250 mililitrů smetany, čtvrt lžičky pepře, jednu lžičku soli a na jemno nastrouhaný stroužek česneku.

Na předpečený korpus rozprostřeme pórkovou směs se sušenými rajčaty. Rovnoměrně na tuto směs rozložíme na kostičky nakrájený sýr (150 g) a hrst vlašských ořechů. Koláč po celém povrchu zalijeme vaječnou směsí. Dáme péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na 25 minut. Poté dáme koláč na chvíli pod gril a dopečeme dozlatova.

Vejce. Jak se mohou lišit?

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář