Podzimní lahoda. To byste do kapusty neřekli. Jasný, je tam parmazán, takže to chuťově jistí. Ale stejně. Kapusta tady válí! Miluju tohle jídlo!
1/2 hlavy kapusty (cca 500g)
2 velké cibule
150 g parmezánu
250 ml sojové smetany či jiné rostlinné
500 g těstovin
hrst vlašských ořechů
sůl
pepř
Připravíme si VELKOU mísu. Nakrájíme půl hlavy kapusty na jemňounké nudličky. Dvě velké cibule přeřízneme na půl a nakrájíme na jemňounké půlměsíce. Vše dáme do mísy, přidáme tři lžíce soli a rukama chvíli silně hněteme. Cílem je porušit strukturu kapusty i cibule, aby vše výrazně změklo. Lépe se pak propečou.
Dáme vařit těstoviny na způsob Al dente. Pro zapékání doporučuji tvar těstovin Funghetto. Jsou spirálovité a krásně na sebe nachytají všechny ingredience. Uvařené těstoviny scedíme a zchladíme studenou vodou.
Ke směsi v míse přidáme najemno nastrouhaných 150 g parmazánu a 250 ml sojové smetany. Přidáme trochu pepře, ale nemusí být. Vše řádně promícháme. Ochutnáme a dosolíme dle chuti.
Do mísy přidáme uvařené těstoviny a opět vše rukama promícháme.
Dáme do pekáče (dávám do litinového hlubokého) vymazaného olivovým olejem. Přikryjeme poklicí. Pečeme 40 minut na 200 °C. Pak ještě na 5 minut odkryjeme a dopečeme do zlatova.
Na talíři můžeme posypat vlašskými ořechy.