Sojové omáčky Tamari a Shoyu jsou zdravé alternativy klasických levných sojových omáček. Obě tyto sojové omáčky neobsahují cukry, umělá barviva, zvýrazňovače chuti, konzervační látky ani jiné umělé přísady. Používají se na ochucování polévek, omáček, zeleninových pokrmů, pomazánek, salátů, luštěnin i na ochucení masových pokrmů.
Vznikají dlouhým fermentačním procesem ve dřevěných sudech. Přírodní fermentace nebo-li kvašení má řadu kladných účinků na organismus. Vznikají při něm enzymy, které mají příznivý vliv na trávení a přispívají k lepšímu využití živin z potravy.
Běžné sojové omáčky neprocházejí procesem fermentace, obsahují glutaman, cukr, různá barviva, či dokonce živočišné extrakty. Jejich kvalita a chuť je s Tamari a Shoyu neporovnatelná.
- Shoyu sojová omáčka
Je vyrobena ze sojových bobů a pšenice. Přidávejte ji do pokrmu na posledních několik minut vaření (s vyjímkou marinování). Pokud se Shoyu vaříte déle, vytratí se delikátní chuť.
- Tamari
Je bezlepková sojová omáčka, vyrobena pouze se soji jako vedlejší produkt při výrobě Miso pasty. Tamari má oproti Shoyu výraznější a intenzivnější chuť, je více slaná.