O mně

Kontakt:

Lenka Formánková
777 584 150
lenka.for@gmail.com

Recepty, které vařím..

  • Jsou lehce stravitelné, přirozeně zdravé a chutné.
  • Jsou převážně zeleninové až na pár výjimek.
  • Připravíte je rychle a snadno.
  • Používám základní dostupné suroviny. Těch pár méně známých ingrediencí vám vždy představím a poradím, kde je zakoupit.
  • V receptech jsou mléčné produkty často nahrazeny rostlinnými. Dle zvyku můžete použít mléčné výrobky.
  • Všechny recepty jsou sestaveny bez použití průmyslového cukru a palmového tuku.
  • Najdete tu receptury osvědčené i vlastní tvorbu.

Má cesta k vaření

Jmenuji se Lenka. Jediné, co jsem před lety dokázala, bylo smíchat pár ohřátých věcí dohromady s pytlíkovou rýží a tuto neurčitou směs vydávat za hlavní chod. Cenila jsem si proto každé rady.

Život mi začal přihrávat velké příležitosti k vaření. Jelikož jsem byla ztracená nejen ve vaření, ale celkově i v životě, praktikovala jsem v té době zen buddhismus. Hlásila jsem se na zenové pobyty v ČR a okolních zemích jako kuchařka, což znamenalo platit pouze polovinu z ceny. Věděla jsem, že na takových sezeních je člověk vděčný za jakékoliv jídlo a nikdo mi nebude zazlívat, že vlastně neumím vařit.

Jak šel čas a já vařila a vařila, někdy třeba i pro padesát lidí, začalo to pomalu a nenápadně přicházet samo. Něco jako, otevřu ledničku, vezmu co v ní je a uvařím z toho polévku pro hladové budhisty. Můžu v podstatě udělat cokoliv, sní to všechno až do dna. A tenhle pocit mi dával křídla. Nebála jsem se experimentovat. Z předem daných receptů jsem se naučila základ a dál je kreativně utvářela k obrazu svému. 

Velmi mě obohacovalo ochutnávat jídlo od jiných kuchařek a kuchařů. Můj mozek pracoval jako houba. Nasával jakoukoliv inspiraci, která se pak v pravou chvíli objevila.

Vaření v Koreji

Později jsem odjela do Koreje pokračovat v praktikování zen buddhistické tradice. Upřímně, utíkala jsem před životem, což se stejně nepodařilo. Samozřejmě. Utéct před životem je něco jako utéct před česnekovou vůní, která se line z vašich rukou. Neutečete. Život jde všude s Vámi. Tak jako vůně česneku.

V Koreji jsem vstávala brzo, brzo ráno. Připravovala jsem snídani ze surovin, které jsem mnohdy viděla poprvé v životě. Zkoušela jsem s nimi něco provést, aby byly konzumovatelné, okoukávala úpravy u jiných. Někdy jsem trnula hrůzou, co na to hlavní mniška. Jestli se u snídaně zakucká nebo zase všichni přežijeme další den. A tak jsem poznávala různé druhy a úpravu řas, miso polévku, kořen lotusu, kim-či, způsob servírování zvané pan-čan, použití klíčků do polévky, úpravu rýže.

Původ potravin a čím jsou prospěšné

Po zkušenosti v Koreji jsem mimo jiné pracovala i v prodejně zdravé výživy. Tam jsem se naučila teorii. Původ potravin, použití a čím jsou pro tělo prospěšné. Moc mě to bavilo. Domů jsem si kupovala a testovala mnohé z nich.

Chci mít konečně jasno v tom, co budu vařit

Něco tomu všemu ale stále chybělo. Chtěla jsem přestat každý den přemýšlet o tom, co uvařím, neboť jsem o tom přemýšlela neustále. Chtěla jsem mít jasnou představu, co je třeba koupit a kde, neboť jsem se často ocitala uprostřed prodejny nevědouc, co vlastně potřebuji. Chtěla jsem mít čas sama pro sebe, neboť jsem trávila hodně chvil u plotny.

Začala jsem toužit po jednoduchém řešení. Děsilo mě listování knihami a časopisy o jídle. Bylo jich tolik! Kterou dobrotu uvařit první? A kde koupit všechny ty ingredience? A co ty další recepty? Kdy na ně budu mít čas? Byl to pocit zoufalství. Ve vesmíru je tolik receptů! Nikdy je všechny nemůžu stihnout vyzkoušet!

Pak přišel nápad. Co takhle vytvořit sborník s pár úžasnými a jedinečnými recepty ze základních surovin? Mohla bych je vařit stále dokola bez přemýšlení, přitom by byly zdravé a chutné. Stačil by jeden velký nákupní seznam ingrediencí, ze kterých kdykoliv připravím jakýkoliv recept ze souboru. 

Dnes už je to realita, životní potřeba zhmotňující se na stránce 1000chuti.cz. Najdete zde soubor receptů i nákupní seznam, kde jsou všechny suroviny potřebné k realizaci jakéhokoliv z receptů.

1000 chutí – sborník receptů

Každá ingredience má svou jedinečnou chuť a pokud ji prožijete, budete časem vařit jen svým pocitem. Je dobré začít konkrétními recepty. Když si jich pár osvojíte, velmi brzy na vás skrz tyto recepty zamává vaše vlastní iniciativa a kreativita. Brzy spatří světlo světa váš první improvizovaný a lahodný recept. Poradíte si v každé situaci, respektive s každou lednicí. 

“Lenka má magickou schopnost přijít k prázdné lednici a uvařit doslova z ničeho fantastické jídlo. Do dnešního dne to nechápu. Jsou to všechno dobré zdravé věci.” Pavel (partner)

Na stránce 1000chuti.cz najdete set úžasných jednoduchých receptů a nesmrtelný vševědoucí nákupní seznam, kde jsou všechny suroviny potřebné k realizaci jakéhokoliv z receptů. Některé recepty jsou vlastní tvorba, některé jsou již vyzkoušené a známé tipy od jiných gastroumělců a našich předků.

Recepty jsou převážně vegetariánské, ale minimálně jeden s masem najdete. Podporuji jen chov, kdy zvířata znají slunce, trávu i vlídné slovo hospodáře. Většinou nahrazuji mléčné výrobky rostlinnými. Tady se v receptu můžete přizpůsobit svým zvyklostem. Nezkoumám kalorie ani nutriční hodnoty. Vařím, aby lidem chutnalo a cítili se dobře. Jím, co mi chutná.

Na světě jsou zajímavější věci než čtyři černá kolečka na sporáku, na druhou stranu dobré pohoštění je základem dobrého domova.

Paráda, tak pojďme na to! Přeji dobrou chuť a dobrý den!

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.