Tady čaruje především rostlinná smetana. Má neuvěřitelný dar spojit jakékoliv ingredience v jemný a lahodný pokrm.
Porce: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 50 minut
2 smažený tempeh
3 větší brambory
4 větší cibule
2 širší petržele
1 širší mrkev
1/4 celeru
2 x 250 ml rostlinné smetany (sojové, ovesné,..)
sůl
pepř
rozmarýn
oregáno
1 stroužek česneku
olivový olej
Tři brambory, čtyři cibule, dva petržele, jednu mrkev a čtvrt celeru nakrájíme na zhruba dva až tři milimetry tenké plátky. Dvě balení smaženého tempehu rozřízneme na půl a také nakrájíme na tenké plátky.
Hlubší zapékací nádobu (cca 30 x 30 x 7) na dně potřeme olivovým olejem a začneme pokládat vrstvy zeleniny:
První vrstva: celer, cibule – posolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a oregánem.
Druhá vrstva: tempeh, brambor – posolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a oregánem.
Třetí vrstva: cibule a ostatní zelenina, která nám zbyla – posolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem a oregánem.
Vše zalijeme zhruba půl litrem smetany, do které přimícháme na jemno nastrouhaný stroužek česneku.
Přikryté dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů na 40 minut. Nakonec odkryjeme a pečeme do zlatova ještě deset minut.