Řeřicha dochutí vaši jarní očistu

Ke klíčení kupujte raději semínka v bio kvalitě. Máte jistotu, že nejsou ničím ošetřené a budete konzumovat jen to nejlepší. Doporučuji značku Sonnentor, ale na trhu je mnoho jiných kvalitních značek, které nabízejí jednotlivá semínka i semínkové mixy. Co vše se dá klíčit najdete také v mém e-booku Malými krůčky ke změně jidelníčku.

Jak řeřichu klíčit?

Klíčení řeřichy je jiné v tom, že ji necháte pěkně povyrůst a nespokojíte se jen s malými klíčky. Ke klíčení vám postačí nízká miska nebo tácek a jeden poctivější papírový kapesníček. Dno misky vystelte kapesníčkem a navlhčete ho tak, aby byl viditelně nadýchaný vodou. Posypte střídmě semínky řeřichy, ne moc hustě, aby mohly později jednotlivé klíčky dýchat a nezačaly plesnivět. Nechte misku se semínky jeden den na temném místě. Druhý den dejte misku na světlé místo a ráno a večer zavlažujte dle potřeby. Ani málo, ani moc, aby řeřicha nevadla, ani nezačala plesnivět u kořínků.

Za pět, šest dnů, kdy je zhruba pět centimetrů vysoká a lístečky se krásně rozvinuly, můžete sklízet. Použijte nůžky a stříhejte hned u kořínků, ať o nic nepřijdete. Nastříhejte si vždy jen takové množství, které aktuálně potřebujete.

Tip na stálý přísun řeřichy

Abyste měli vzrostlou řeřichu v kuchyni vždy po ruce, doporučuji si založit dvě misky s odlišným startem klíčení v rozestupu tří až čtyř dnů. Když jednu mističku postupně nůžkami sklidíte, doroste vám další úroda.

Kam s řeřichou?

Řeřichu používejte za čerstva. Její chuť je gurmánsky nahořklá. Čím jsou rostlinky starší, tím je chuť palčivější a výraznější. Hodí se jako ozdoba na namazaný chléb, do jakékoliv pomazánky, ozdobte jí talíř s polévkou, zeleninový salát, rizoto. Použijte ji všude, kde vás napadne. Jen vždy za čerstva, abyste využili všechno, čím řeřicha v nitru oplývá.

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář