Pickles – rychlá kvašená zelenina

Jak si doma zajistit zimní zdroj vitaminů? Kvašte, kvašte, kvašte. Až do jara. Budete zdraví jako rybka.

Příprava: 45 minut
Doba kvašení: 3 – 5 dní

700 g bílého zelí
150 g mrkve
150 g cibule
15 – 20 g mořské soli (vždy cca 2% váhy zeleniny)
skleněná nádoba cca 4 l s lahví nebo kvašáček

Očištěné zelí i cibuli nakrájejte na jemné nudličky. Mrkev nahrubo nastrouhejte.

Směs smíchejte se solí. Rukama hněťte v míse, dokud zelenina nezačne pouštět hodně šťávy.

Nemáte-li kvašáček, použijte pro kvašení skleněnou nádobu s širším hrdlem. Ke skleněné nádobě najděte takovou skleněnou láhev, která se vejde do hrdla tak, že je kolem ní jen minimální prostor pro vzduch. Láhev bude sloužit k zatížení zeleniny, můžete ji případně naplnit kamínky či pískem. Také zabrání přístupu vzduchu, což je pro kvašení klíčová podmínka.

Prohnětenou zeleninu po částech pěchujte do skleněné nádoby nebo kvašáčku. Malé množství vždy dokonale upěchujte, vytlačte všechny vzduchové bubliny. Pak přidejte další várku a opět upěchujte.

Proveďte závěrečné upěchování, zelenina by měla být ponořena ve vlastní šťávě. V tomto stavu ji zatižte láhví a umístěte na místo bez přímého slunečního světla. Teplota by měla být pokojová bez velkých výkyvů. Zeleninu nechte stát tři až pět dní.

Chcete-li si kvašenou zeleninu uchovat, po třech až pěti dnech ji přendejte do malých skleniček a skladujte v lednici. Tak se proces kvašení zastaví a kvašenou zeleninu budete mít k ruce i několik měsíců.

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář