Boršč

Už jenom ta krásná červená barva! Bezmasá varianta boršče, ve vedlejší roli účinkují fazole Adzuki.

Porce: 4
Doba přípravy: 4 hodiny namáčení fazolí + 15 minut
Vaření: 60 minut

4 lžíce olivového oleje
1 červená řepa
1/4 menšího celeru
1 menší mrkev
1/4 menšího bílého zelí (z hlavy o průměru cca 15 cm)
2 brambory
3 rajčata
1 hrnek adzuky fazolek
250 ml kokosového mléka
umeocet

Koření:
2 lžičky soli
5 listů bobkového listu
10 bobulí nového koření
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky mletého pepře

Nejméně čtyři hodiny před začátkem vaření si namočíme půl hrnku fazolek adzuky.

Řepu, mrkev a čtvrt celeru nastrouháme na hrubém struhadle, čtvrt zelí nakrájíme na tenké nudličky. Dvě brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.

Všechnu nakrájenou zeleninu a adzuki fazole dáme na rozehřátý olivový olej (cca čtyři lžíce). Přidáme půl lžičky mletého pepře, pět bobkových listů, deset bobulí nového koření a minutu smažíme. Vše zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Přidáme lžičku kurkumy.

Přivedeme k varu, stáhneme oheň a necháme probublávat přibližne jednu hodinu do změknutí fazolí.

Mezitím na pánvičce podusíme do měkka na kostky nakrájená tři rajčata. Během vaření přidáme podušená rajčata do polévky.

Až ke konci vaření, když už jsou fazole měkké, přidáme dvě lžičky soli.

Na talíři boršč zalijeme trochou kokosového mléka a dochutíme umeoctem.

Jak vařit luštěniny?

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

One thought on “Boršč”

Přidejte svůj komentář
  1. Ahojda, tak tenhle boršč vypadá taky dost zajímavě…Už sjem vařila různé verze.
    Asi nejvíc u nás vyhrává varianta s masem, ochucený kysanou smetanou, ze základu z rajčat mrkve řepy a zelí (plus hovězí kosti) Na talíři nesmí chybět čerstvý kopr (pokud teda zrovna roste:-)) Koření dávám klasiku – bobkáč, nový a pepř.

Přidejte svůj komentář