Pohankový quiche s pórkem

Tradiční francouzský druh slaného koláče je lehký na přípravu. Ingredience je možné upravit dle možností naší ledničky.

Porce: 4
Příprava: 30 minut
Pečení: 30 minut

korpus:
250 g pohankové mouky
80 g másla
100 ml perlivé minerální vody
2 lžíce sezamového semínka
půl lžičky soli

na pórek:
3 menší nebo 2 větší pórky
150 g sušených rajčat (cca 15 ks půlek)
3 lžíce olivového oleje
1 lžička soli

vaječná zálivka:
250 ml smetany rostlinné či jiné
3 vejce
1/4 lžičky mletého pepře
půl lžičky soli
150 g kozího sýru nebo feta sýru
hrst vlašských ořechů

Korpus:
Zapneme troubu na 160 stupňů. Formu na koláč vytřeme kouskem másla a vysypeme sezamovým semínkem.

Smícháme 250 gramů mouky a půl lžičky soli, přidáme 80 gramů másla, pouze ho vyndáme z ledničky a nakrájíme na menší kousky. Přidáme 100 ml bublinkové vody a vše vypracujeme v těsto, které ručně vytvarujeme do kruhu velikosti pečící formy.

Těsto vložíme do vymazané formy, propícháme vidličkou a dáme na deset minut do vyhřáté trouby na 160 stupňů.

Pórek:
Tři menší pórky nebo dva větší podél rozřízneme na čtvrtky a najemno nakrájíme. Do pánve vlijeme tři lžíce olivového oleje, přidáme nakrájený pórek a lžičku soli. Pomalu asi tak deset minut restujeme. Mezitím si nakrájíme 150 gramů sušených rajčat na nudličky a vmícháme je do odstaveného pórku.

Vaječná zálivka:
V misce vidličkou rozšleháme tři vejce, přidáme 250 mililitrů smetany, čtvrt lžičky pepře a půl lžičky soli.

Na předpečený korpus rozprostřeme pórkovou směs se sušenými rajčaty. Rovnoměrně na tuto směs rozložíme na kostičky nakrájený sýr (150 g) a hrst vlašských ořechů. Koláč po celém povrchu zalijeme vaječnou směsí. Dáme péct do vyhřáté trouby na 160 stupňů na 25 minut. Poté dáme koláč na chvíli pod gril a dopečeme dozlatova.

Tip: Místo pórku zkuste špenát.

Vejce. Jak se mohou lišit?

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

2 komentáře “Pohankový quiche s pórkem

Přidejte svůj komentář
  1. Pavlína|

    Kdo bude péct,doporučuji velmi ubrat sůl, je absolutně přesolený, nepoživatelný (sušená rajčátka jsou velmi slaná!!! a kozí sýr také!!!!

    1. Pavlíno, děkuji za upozornění. Také jsem ho párkrát přesolila. Záleží na množství pórku a také lžička soli není úplně přesná míra. V receptu upravuji, ubírám sůl. Snad jste si množství soli přizpůsobila a nezanevřela jste tak na recept. Jinak je výtečný!

Přidejte svůj komentář