Veganská pomazánka z červené řepy

Červená řepa může mít v kuchyni mnoho podob. Seznamte se s pomazánkou, nejlépe si ji vychutnáte s kváskovým chlebem ale i jako párty dip ke kukuřičným chipsům.

Porce: 4
Příprava: 15 minut + příprava řepy cca 60 minut

2 střední červené řepy čerstvé nebo uvařené (cca 300 g)
1/2 hrnku slunečnicových semínek (50g)
1 lžíce rozmarýnu
2 lžíce tahini
1/4 – 1/2 lžičky soli
šťáva z půlky citrónu
špetka černého pepře
hrstička čerstvých bylinek (řeřicha, koriandr, rukola, atd..)

dle chuti i česnek či křen na jemno

Řepu omyjeme, necháme ji, jak je. Dáme do pekáče, zakápneme olivovým olejem a posypeme troškou soli. Pečeme na 200 stupňů zhruba hodinu do změknutí. Zda je řepa hotová poznáme tak, že ji lehce projede nůž. Řepu necháme vychladnout. Nebo řepu vaříme přibližně hodinu v tlakovém hrnci. Případně koupíme v obchodě řepu balenou vařenou.

Zatímco se nám připravuje řepa, propláchneme slunečnicová semínka a necháme je ponořená v čerstvé vodě.

Uvařenou řepu najemno nastrouháme.

Do jiné misky dáme půl hrnku vody, přidáme zcezená slunečnicová semínka, lžíci rozmarýnu, dvě lžíce tahini, šťávu z půlky citrónu, čtvrt až půl lžičky soli, špetku pepře. Směs rozmixujeme ručním mixérem do jemna a smícháme s nastrouhanou řepou. Dochutit lze ještě česnekem či křenem, který přimícháme do pomazánky dle chuti. Pomazánku necháme alespoň hodinu ležet v lednici.

Servírujeme s kváskovým chlebem, můžeme ozdobit slunečnicovými semínky a hrstkou čerstvých bylinek.

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář