Pomazánka z červené řepy

Červená řepa může mít v kuchyni mnoho podob. Seznamte se s pomazánkou, nejlépe si ji vychutnáte s kváskovým chlebem ale i jako párty dip ke kukuřičným chipsům.

Porce: 4
Příprava: 15 minut + pečení řepy cca 50 minut

2–3 střední červené řepy (cca 300 g)
50 g slunečnicových semínek
4 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citronu
1/2 lžičky kmínu
1/4 lžičky soli
pepř
případně křen
kousek balkánského sýra
hrstičku čerstvých bylinek (řeřicha, koriandr, rukola, atd..)

Řepu omyjeme, necháme ji, jak je. Dáme do pekáče, zakápneme olivovým olejem a posypeme troškou soli. Pečeme na 200 stupňů zhruba hodinu do změknutí. Zda je řepa hotová poznáme tak, že ji lehce projede nůž. Řepu necháme vychladnout.

Mezitím propláchneme slunečnicová semínka a necháme je ponořená v čerstvé vodě.

Do mixéru dáme upečenou vychladlou řepu, zcezená slunečnicová semínka, pět lžic olivového oleje, čtvrt lžičky soli, špetku pepře, citronovou šťávu z půlky citrónu a půl lžičky kmínu. Vše rozmixujeme do konzistence pomazánky.  Dle chutě můžeme do hotové pomazánky přimíchat na jemno nastrouhaný křen. Pomazánku necháme nejlépe alespoň hodinu ležet v lednici.

Servírujeme s kváskovým chlebem, můžeme posypat balkánským sýrem, slunečnicovými semínky a hrstkou čerstvých bylinek.

 

 

 

 

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář