Ajurvédské koření jako prevence neduhů.

Koření z indické tradiční kuchyně je součástí ajurvédské medicíny. Vzájemné kombinace prověřila více než tisíciletá tradice. Indická kuchyně se tak pyšní výraznými, neobvyklými ale vyváženými chutěmi. Koření má v každém jídle svůj důvod, napomáhá trávení, chladí nebo naopak ohřívá organismus, dodává tělu klid nebo naopak zvyšuje koncentraci a energii. Tipy jak takové koření dobře uskladnit najdete v mém e-booku Malými krůčky ke změně jídelníčku. 

A jaké jsou konkrétní účinky nejpoužívanějších koření?

Římský kmín

  • snižuje nadýmání, dobře působí proti průjmu
  • zlepšuje vstřebávání minerálních a stopových prvků, zlepšuje trávení u těžších jídel

Kurkuma

  • posiluje játra, čistí krev, podporuje krvetvorbu – což má vedlejší efekt na podporu kůže při vyrážkách a jiným kožních problémech
  • odebírá horkost
  • přírodní antibiotikum
  • udržuje zdravou střevní mikroflóru
  • zlepšuje stravitelnost pokrmů s vyšším obsahem bílkovin (luštěniny, maso, ořechy)

Koriandr

  • proti nadýmání a bolestem břicha, proti střevní infekci
  • snižuje vnitřní horkost a žár, je účinný na kožní vyrážky
  • pomáhá při zánětu močového ústrojí
  • snižuje ostrost a pálivost některých jídel

Kardamon

  • kardamom má dobrý vliv na ledviny a močový měchýř
  • zmírňuje záněty a pomáhá při bolestech hlavy
  • zahřívá organismus
  • zlepšuje chuť a aroma jídel (hlavně se skořicí a muškátovým oříškem)
  • podporuje zažívání, snižuje plynatost
  • chrání proti překyselení žaludku
  • blo­kuje zahleňující účinek mléčných výrobků

Hořčičné semínko

  • stimuluje trávení a likviduje toxiny

Fenykl

  • vhodný při bolesti břicha, špatném zažívání, plynatosti, křečích a dalších stavech spojených se zažíváním
  • semínka rozžvýkaná po jídle podporují trávení a osvěží dech

Skořice

  • detoxikuje organismus
  • podporuje trávení a činnost jater
  • brání hypoglykémii (nízká hladina krevního cukru), podporuje tvorbu glukó­zy

Hřebíček

  • stimuluje trávení a zažívání
  • přírodní analgetikum a antibiotikum

Zázvor

  • snižuje plynatost
  • zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje a podporuje trávení (zejména bílkovin) a vstřebávání živin
  • chrání sliznici zažívacího traktu

Indická červená polévka

Odebírejte novinky tisíce chutí!

Přihlašte se k odběru novinek a nic Vám neunikne. Můžete teď hned:

Ze seznamu odběratelů se můžete kdykoliv odhlásit.

Přidejte svůj komentář